Tunnustuspalkinto Pekka Oksalalle

Suunnistussäätiö jakoi ensimmäisen Matti Salmenkylä tunnustuspalkinnon suunnistusurheilun hyväksi tehdystä PR-työstä Helsingissä 29.4.2008. Palkinnon ensimmäinen saaja on toimittaja Pekka Oksala. Oksala, joka aloitti toimittajatyönsä urheilutoimittajana, siirtyi sittemmin Ylen palvelukseen ja muistetaan varsin hyvin terävänä politiikan toimittajana. Oksala ei kuitenkaan koskaan luopunut nuoruudenrakkaudestaan, suunnistuksesta, vaan teki mittavan ”sivutoimittajauran” suunnistuksen radio- ja TV-äänenä. Ensimmäinen radioselostus syntyi jo vuonna 1958 Mäntsälän Jukolan viestissä. MM-kisojen selostuksia on kertynyt 15 kappaletta ja mm. Kainuun Rastiviikolla sekä Suunto Gamesissa Oksalan ääntä on kuultu parikymmentä kertaa kummassakin.

Oksalan nuoruusvuosien harrastus tuotti hänelle useita piirinmestaruuksia Etelä-Karjalan nuorten sarjoissa ja Suomen Mestaruuden vuonna 1963 Joutsenon Kullervon poikien joukkueessa. Oksala on myös kutsuttu Kaukametsäläisten jäseneksi vuonna 1984.

Palkinto on nimetty Matti Salmenkylän mukaan. Palkinto myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävästi vaikuttanut suunnistusurheilun tunnetuksi tekemiseen ja lajin ulkoiseen kuvaan.

Matti Salmenkylän tie suunnistusurheilussa kulki menestyksekkäästä huippusuunnistajasta järjestöaktiiviksi ja mm. pitkäaikaiseksi Suunnistaja-lehden päätoimittajaksi. Varsinaisen leipätyönsä Salmenkylä teki urheilulehtimiehenä, josta tunnustuksena hänelle on myönnetty mm. Suomen Liikuntakulttuurin ja Urheilun kultainen ansioristi ja kansainvälisen olympiakomitean Olympic Order -käädyt.