Matti Salmenkylä -palkinto Reimo Uljakselle

Reimo Uljas
Reimo Uljas

Suunnistussäätiö – Orienteringstiftelsen jakoi 20.4.2010 toisen Matti Salmenkylä tunnustuspalkinnon suunnistusurheilun julkisuuskuvan hyväksi tehdystä työstä Reimo Uljakselle.

Reimo on tehnyt mittavan uran suunnistuksen parissa. Siinä on aina ollut punaisena lankana pyyteetön mahdollisuuksien luominen toisille suunnistajille. Hän aloitti toiminnan tosi hienosti pyytäen vuonna 1954 suunnistuskurssille myös luokkakaverinsa – Seppo Saarion, joka näin aloitti oman suunnistusuransa.

Nopeassa tahdissa Reimo siirtyikin juniorikouluttajaksi ja hänen ensimmäisiltä juniorikursseiltaan kasvoikin sitten se ikäpolvi, joka nosti Helsingin Suunnistajat ylivertaiseen asemaan Suomessa. Mitaleita tuli kenkälaatikoittain.

Merkittävimmän uransa suunnistuksen parissa Reimo on tehnyt suunnistuksen lippulaivan Jukolan viestin hyväksi. Tultuaan kutsutuksi vuonna 1991 Kaukametsäläisten arvostettuun joukkoon, Reimon kyvyt havaittiin ja hän on ollut merkittävä tekijä viemässä Jukolan Viestiä sille arvostetulle tasolle, joka sillä on sekä suomalaisessa että kansainvälisessä urheiluelämässä. Harvapa ei-olympialaji on saanut KOK:n lipun liehumaan salkoonsa.

Vähemmän tunnettu, mutta suunnistukselle erittäin tärkeä ulottuvuus on Reimon toiminta ns. piiritasolla, mm. Suunnistava Uusimaa ry:n hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana. Puolustaessaan suunnistajien ja ulkoilijoiden oikeuksia vapaaseen liikkumiseen pääkaupunkiseudun ympäristössä, Reimo on tehnyt merkittävää yhteiskunnallista työtä, mikä on mahdollistanut ”kaiken kansan” liikkumisen metsässä.

Moniottelijan taitojaan Reimo osoitti toimittaessaan hiljakkoin Jukolan Viestin historian jatko-osan ”Jukolan Viesti 1989 -2008”. Kirja on upea urheiluteos, joka antaa hienon kuvan lajimme suurtapahtuman kehityksestä. Toimitustyö on saanut monet ammattilaisetkin kateellisiksi.

On ilahduttavaa, että suunnistuksen harrastajajoukosta on löytynyt tällainen henkilö, joka hienolla tavalla on osannut tuoda esiin lajin ”taikavoimaa”. Tämä osaltaan takaa uusien harrastajien mukaantulon lajin pariin.